Zoeken in deze blog

maandag 12 augustus 2013

Waarom een permacultuur

Mijn ontwerp voor de tuin begint vorm te krijgen. Letterlijk. Ik loop met kruiwagens grond en sjouw tegels. Die worden gebroken om een muur te vormen en langs de rand van de tuin een border te creëren. Ik heb het idee dat ik meer dan genoeg ruimte heb om voldoende voedsel te kunnen oogsten voor ons hele gezin én nog plek te hebben voor een gazon zodat we lekker kunnen zitten en ravotten met de kinderen.

Maar nu moet ik nog gaan ontwerpen welke plantencombinaties ik ga maken. Ik wil op een intelligente manier kruiden en groenten gaan combineren zodat ik voldoende insecten aantrek voor bestuiving, maar OOK insecten die de vervelende insecten opeten. En natuurlijk vogels. Mezen houden ook wel van een lekkere dikke rups. En zo zijn er wel meer. De merel die afgelopen zomer mijn TinyTom tomaatjes jatte van de struikjes heeft bijvoorbeeld gezorgd voor een enorme wildgroei aan tomatenplantjes :) Erg leuk om te ontdekken.

Het idee voor  mijn tuin heb ik al langer. Het begon als idee voor een moestuin. Maar ik weet dat monocultuur slecht is voor de grond. Het onttrekt teveel van dezelfde voedingsstoffen waardoor de grond uitgeput raakt. Hiervoor is in de landbouw wisselbouw uitgevonden. Dit word in moestuinen nog steeds veel toegepast. Alles schuift een rijtje op het seizoen erna. Dus de grond is het belangrijkste levendegevende van de tuin. Dus mijn taak de grond levend te houden. Letterlijk. Zoveel mogelijk beestjes (duizendpoten, oorwurmen, aardwormen, pissebedden etc), bacteriën, schimmels en al dat goeds wat zorgt dat biologisch materiaal word afgebroken en weer opneembaar word voor de planten. Dit is ook de reden dat ik mijn eigen composthoop gestart ben. Hier zal ik nog steeds een blog over maken :) Hij doet het in ieder geval fantastisch! Binnenin de hoop is het GFT flink aan het fermenteren en allerlei gespuis maakt er korte metten mee. Ik was bang dat ik teveel gras erop gooide, maar ik compenseer dit met bladeren die ik pluk en GFT. Ik heb nog EM cultuur liggen. Dit wil ik ook gaan proberen om plantenvoeding te maken voor mijn planten binnen en in potten. Maar ik dwaal af. Grond. Dirt. Soil. Het zwarte goud. A Farm For The Future! Erg mooie documentaire. En helder wat nu de principes zijn van een permacultuur.

Geen olie
Geen verspilling
Een ecosysteem
Harmonie
Continuatie
Voedsel voor mij
En voedsel voor wat buiten leeft.

Respect voor de natuur en hoe dingen horen te groeien is hier wel de rode draad.

Het principe van permacultuur is over de gehele wereld geobserveeerd en als zodanig 'bedacht' door ecologen en biologen. Ik ga de namen niet linken want hun sites zijn erg commercieel en mijns inziens niet nodig om goed een permacultuur te kunnen starten. Er is een gemeenschap in Nederland die op allerlei vlakken ondersteunt en er zijn genoeg sites en fora waar informatie te vinden is.

https://www.facebook.com/groups/permacultuur/
http://www.permacultuurnederland.org/

Het idee van geen verspilling houdt onder andere ook in dat er veel zaden worden geruild. Als het goed is zijn er nu ook wat interessante zaden naar mij onderweg vanaf een andere prachtige permatuin http://www.schrijfbedrijfeversvanderwaart.nl/mijn-permahof/. Zo zie je maar weer dat je niet veel tijd nodig hebt om van iets een denderend succes te maken. Alleen maar zweet en doorzettingsvermogen. De beloning is enorm.

Ik denk echt dat permacultuur de toekomst heeft. Lokaal produceren van voedsel. Ruilen. Olie heeft geen toekomst meer in onze groenten en vlees verbouw. Dit zijn dingen waar ik niet graag over nadenk omdat ik het er echt benauwd van krijg. Nederland heeft lang niet meer genoeg boeren om hier iedereen van voedsel te voorzien. Het besef van hoeveel fossiele brandstoffen gebruikt worden voor de productie van zoiets als een broodje kaas/ham/sla is gestoord! Maar dat ik weet dat ik gezonde biologische producten kan produceren op mijn eigen stukje grond geeft mij rust en hoop voor de toekomst en mijn kinderen. Het is eindelijk iets wat ik kan DOEN! En zo begin ik :)

word vervolgd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten